Be, så skal dere få

6. søndag i påsketiden: PrekentekstMatt 7,7-12

Bokmål

7 Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere.8 For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, skal det lukkes opp for.
   9 Eller hvem av dere vil gi sønnen sin en stein når han ber om brød,10 eller gi ham en orm når han ber om en fisk?11 Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham!12 Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem. For dette er loven og profetene.

Nynorsk

7 Be, så skal de få. Leit, så skal de finna. Bank på, så skal det latast opp for dykk.8 For kvar den som bed, han får; og den som leitar, han finn, og den som bankar på, skal det latast opp for.
   9 Eller kven av dykk gjev son sin ein stein når han bed om brød,10 eller ein orm når han bed om fisk?11 Når då de som er vonde, veit å gje borna dykkar gode gåver, kor mykje meir skal ikkje då Far dykkar i himmelen gje gode gåver til dei som bed han!12 Alt de vil at andre skal gjera mot dykk, skal de òg gjera mot dei. For det er dette lova og profetane seier.

Nordsamisk

7 Átnot, de oažžubehtet. Ohcet, de gávdnabehtet. Goalkkuhehket, de didjiide rahppojuvvo uksa.8 Dasgo juohkehaš guhte átnu, oažžu, ja son guhte ohcá, gávdná, ja guhte goalkkuha, sutnje rahppojuvvo uksa.
   9 Lea go ba din gaskkas oktage gii attášii bárdnásis geađggi go son sihtá sus láibbi,10 dahje attášii sutnje gearbmaša go son sihtá sus guoli?11 Go vel dii ge, geat lehpet bahát, áddebehtet addit buriid attáldagaid mánáidasadet, ii go Áhččádet, guhte lea almmis, ollu eanebut attáše buriid attáldagaid sidjiide geat átnot sus.
   12 Buot maid dii dáhttubehtet earáid dahkat alcceseattet, dahket dii ge sidjiide. Dasgo nu lea láhka ja profehtat.
   

1. lesetekstDan 9,17-19

2. lesetekst3 Joh 1,11

Bokmål

11 Min kjære, ta ikke det onde til forbilde, men det gode! Den som gjør det gode, er av Gud. Den som gjør det onde, har ikke sett Gud.
   

Nynorsk

11 Kjære deg, du må ikkje etterlikna det vonde, men det gode! Den som gjer det gode, er av Gud. Den som gjer det vonde, har ikkje sett Gud.
   

Nordsamisk

11 Ráhkkásan, ale ane bahá ovdagovvan, muhto buori! Dat guhte dahká buori, boahtá Ipmilis. Dat guhte dahká bahá, ii leat oaidnán Ipmila.
   

Tre gyldne ordsammensetninger. Lette å huske. Det står i Matteus 7,7 - lett å huske det også.

Be, så skal dere få.
Let, så skal dere finne.
Bank på, så skal det lukkes opp for dere.

Jeg husker faktisk ikke helt hva jeg lærte om dette bibelverset da jeg gikk på kristendom grunnfag på Menighetsfakultetet for snart 25 år siden.
Men jeg mistenker at jeg ikke lærte så mye mer enn det som ofte er i fokus når det forkynnes over disse bibelordene.

I så fall lærte jeg at

Be, så skal dere få.
Let, så skal dere finne.
Bank på, så skal det lukkes opp for dere.

Jo, det betyr:
Be, så skal dere få.
Punktum.

Men jeg tror at i disse oppfordringene fra Jesus ligger det langt mer enn bare foldede hender. Det ligger også oppfordringer til handling, initiativ, vilje og ansvar for eget og andres liv.

Bønn til Gud med foldede hender – ja!
Men her ligger også oppfordring til å nevne behov overfor vår neste. Bli tydelig, si «dette trenger jeg, dette ønsker jeg meg».

Let etter Gud og Guds vilje – ja!
Men utforsk også hverandre, let etter din nestes beste, eller let etter det du synes mangler i livet og som du har behov for å finne. Vær på leit, vær en pilegrim på jakt etter ukjente stier mot nye mål.

Og bank på! Ikke gi deg. Hold ut, i bønn, behov og leting! I livet med Gud, og i din hverdag der du er.

Del