Hva skal vi gjøre?

3. søndag i adventstiden: PrekentekstLuk 3,7-18

1. lesetekstJes 40,1-5

2. lesetekstJak 5,7-8

Det er for Gud det er normalt at ethvert menneskeliv er ukrenkelig.

Underlig egentlig, at så mange strømmet til Johannes døperen. For det var ikke akkurat noe feel good-budskap de fikk av han. Ble de ikke støtt bort av å bli kalt ormeyngel? De hadde gjort seg møye med å oppsøke Johannes for å bli døpt av han der ute i ødemarken. Skulle de, - og skal vi - tro om oss selv at vi er onde?

Johannes holder opp et speil for dem og for oss. I det kan vi se om vi gjør godt eller ondt. Deler vi med den som ikke har, hvis vi kan? Klarer vi å tenke oss inn i situasjonen til den som kommer i vår vei, så vi opptrer som et medmenneske for han og henne?

Noen vil kalle dette for normal anstendighet. Men verken da eller nå er dette uten videre normalt. Det er like normalt at vergeløse mennesker utnyttes og tråkkes på. Det er for Gud det er normalt at ethvert menneskeliv er ukrenkelig, at alle mennesker er like mye verdt. At enhver er elsket.

Å se i speilet Johannes holder opp, er å se egen livsførsel med Guds blikk, med Guds målestokk. Det er rystende å bli kalt for ormeyngel, - noen som gjør ondt. Mer rystende er det hvis det er sant. Men hvorfor sluttet ikke folk å komme til Johannes? Kunne det være at de ikke bare gikk nedslått hjem fra møtet med han? Kunne det være at de gikk fornyet hjem i stedet? Etter å ha sett seg selv i speilet; etter å ha sett at den Gud som ikke går på akkord med rettferdigheten, heller ikke går på akkord med kjærligheten. - Ikke til andre, og ikke til dem selv.

Del